Buitengewoon secundair onderwijs - Opleidingsvorm 3 - Opleidingsprofielen - Bakkersgast - Opleidingsprofiel
DOEL: Ondersteunende bakkerstaken uitvoeren.
Algemeen
- Het voorkomen verzorgen.
- Voor de hygiëne en het onderhoud zorgen.
- Werkzaamheden in de bakkerij voorbereiden.
- Gereedschappen gebruiken en machines bedienen.
- De kwaliteit van de werkzaamheden bewaken.
- Taken veilig en hygiënisch uitvoeren.
- In team werken.
- Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral
- afval en restproducten sorteren en verwijderen.
- speciale werkkledij dragen.
Bakkerij
- producten en grondstoffen herkennen.
- grondstoffen, hulpgrondstoffen, halffabrikaten en afgewerkte producten bewaren.
Broodbakkerorganisatie
- een werkplan voor een broodbakker opstellen en uitvoeren.
Brood
- brooddegen bereiden en voor het bakken klaarmaken.
- zorg dragen voor een correct rijsproces.
- brood afbakken.
- nabewerking van brood uitvoeren.
Vullingen bereiden
Boter-, vet- en soezendeeg
- boter-, vet-, en soezendegen bereiden, voor het bakken klaarmaken en afbakken.
- producten afwerken.
Beslagen en cakes
- kooksuikers bereiden.
- beslagen en cakebeslag bereiden, voor het bakken klaarmaken en afbakken.
- producten afwerken.
Bladerdeeg en hartige bereidingen
- degen bereiden, voor het bakken klaarmaken en afbakken.
- zorg dragen voor een correct rijsproces.
- producten afwerken.
Taarten en vlaaien
- taarten en vlaaien bereiden.
De ondersteunende kennis en sleutelvaardigheden worden geselecteerd uit de ontwikkelingsdoelen ASV OV3 en gekaderd binnen het handelingsplan.
Laatst gewijzigd op: 21/08/2018